Vi kan have oplevet af vores øl har en eller anden smag eller bismag. Så spørgsmålene er mange og ofte stillede – så derfor har vi her en samling af de mest kendte smage/bismage.
Acetaldehyd: Smag og duft af grønne æbler. Et biprodukt fra fermenteringen.
Alkohol: Smag og duft af alkohol. Føles varmende.
Astringens: Tør og lidt besk. Føles lidt som at tygge på skindet fra en vindrue. Forekommer ofte i forbindelse med tanniner.
Diacetyl: Smager som labre larver eller smørkaramel. Stammer fra gærens stofskifte eller bakterier og øges hvis øllet fjernes fra gæren for tidligt.
DMS: (Dimethylsulfid) Kogte grøntsager/kogt kål. Fremkommer ved kogning med låg, lang “lag”-periode ved gæring, og bakterier i mæskningen.
Estere: Smag og/eller duft af banan, æble, pære, eller anden frugt. Stammer fra gærens stofskifte, øges ved høje gæringstemperaturer.
Fenoler: Smag og duft af nelliker, røg, plaster, klorin eller brændt plastik.
Fusel-alkoholer: Smag of duft af aromatiske fusel- alkoholer, såsom acetone og lak. Stammer ofte fra for høj gæringstemperatur eller en stresset gær.
Gærsmag: Fremkommer i ikke-færdiggæret øl, samt ved at bruge for meget gær, eller gær af dårlig kvalitet.
Humlesmag: Smagen og duften af humle. Høj humlebitterhed hører ikke under dette.
Lyspåvirkning: Smag og duft af stinkdyr eller “festival-øl”. Fremkommer ved lyspåvirkning af isomeriseret humle. Denne reaktion sker øjeblikkeligt i klare glas/pastikkrus. Sker langsommere i brune ølflasker.
Metallisk: Smag og duft af metal, blod eller gammel pengepung. Stammer fra metaller i brygprocessen.
Oxideret (lightstruck / skunky): Ønsket: Vinøs og sherry-agtig, smag og duft af frugt. Uønsket: Kan også fremstå som vådt pap, ostelignende, hø- agtigt og/eller muggent.
Saltet: Smag af almindeligt bordsalt. Fremkommer oftest ved tilsætninger af salte for at efterligne en specifik vandprofil.
Svovlforbindelser: Svovl, rådne æg, brændende tændstik. Stammer fra gærens stofskifte, men fjernes af CO2- boblerne under fermenteringen.
Syrlig: Skarp syrlighed fra eddikesyre, mælkesyre, citronsyre eller anden syre. Stammer fra vildgær eller bakteriel infektion, eller (forkert) vandbehandling.
Sødlig: Den basale smag af sukker.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.